Rabobank zet ,,alles op alles” om het beschadigde imago van de bank te herstellen.

De reputatie van de coöperatieve onderneming liep vorig jaar een fikse deuk op door het schandaal rond de manipulatie van het Libor-rentetarief. Ook raakte het blazoen van ‘de bank die het anders doet’ bezoedeld door het dopingschandaal rond de Rabo-wielerploeg.

,,Het herstel van het geschonden vertrouwen heeft hoge prioriteit. Er zijn niet zozeer veel klanten weggegaan, maar we hebben onze klanten wel teleurgesteld’’, zei interim-bestuursvoorzitter Rinus Minderhoud donderdag tijdens een presentatie van de jaarcijfers van de bank.

Rabobank moest vorig jaar publiekelijk boete doen voor zijn rol in het internationale schandaal rond de manipulatie van het Libor-rentetarief. De bank betaalde in totaal 774 miljoen euro om die kwestie te schikken. Het concern liet donderdag weten af te zien van de mogelijkheid om de torenhoge boete fiscaal af te trekken. ,,We vinden het niet gepast om de belastingbetaler hiervoor op te laten draaien”, aldus financieel directeur Bert Bruggink

Onderzoek vastgoedtak

Om de betrokkenheid en klantgerichtheid van de medewerkers van de bank te verbeteren heeft de directie ,,een groepsbreed cultuurprogramma” ingesteld. Ook de bonusregelingen voor het personeel zijn flink versoberd. Daarnaast moest een aantal hoge bestuurders opstappen om plaats te maken voor nieuw bloed.

Financieel topman Bruggink rekent erop dat de uitslag van het onderzoek van de Europese Centrale Bank, de 'asset quality review', waarvan eind dit jaar de uitkomst wordt verwacht, het vertrouwen in de Rabobank verder kan onderbouwen.

Volgens hem is het onderzoek naar de vastgoedtak inmiddels zo goed als afgerond. Nu wordt de mkb-portefeuille van Rabo onder de loep genomen, en er volgt waarschijnlijk nog een onderzoek naar de hypotheekportefeuille. Alles gaat vooralsnog zoals verwacht, zegt Bruggink.

De bank vindt dat het kabinetsplan om banken te verplichten hun buffers te verhogen, slecht is voor de kredietverlening van de banken. ,,Hogere buffers betekenen dat er minder kredieten kunnen worden verleend.

Hierdoor zal er over een paar jaar een tekort in de uitleencapaciteit van onze bankensector ontstaan’’, zegt de directeur. Hij vreest dat een deel van de kredietverlening in Nederland straks zal worden overgenomen door banken in het buitenland, voor wie de strengere buffereisen niet gelden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl